Bilgiyi Kullanırsan Büyürsün, Paylaşırsan Efsane Olursun nazaretme

Ressim.net DivaniHikmet.net phpBB3 styles Tezhib.net Dini Yazılar

Arkeoloji

Arkeoloji

Mesajgönderen hkmt » 30.01.08, 11:52

Kazıbilim; Yunanca arkheos (eski) ve logos (bilim) kelimelerinin birleştirilmesiyle türetilmiş bir kelimedir ve "eskinin bilimi" anlamını taşır. Sıkça yapılan yanlışla "kazıbilim" demek değildir. Kazı arkeolojinin en önemli bilgi toplama yöntemlerinden biridir ancak başlı başına bir bilim kesinlikle değildir. Arkeolojiyi tanımlarken öncelikle bu ayrımı iyi yapmak gerekir.

Arkeoloji kendi içinde birçok farklı bilim dalını barındırmaktadır. Bunlar arasında tarihöncesi (prehistorya) arkeolojisi, klasik arkeoloji, protohistorya ve önasya arkeolojisi, mısır arkeolojisi, tevrat arkeolojisi, ortaçağ arkeolojisi sayılabilir. Arkeoloji, yazılı tarihten önce ve sonra yaşamış insanlara ilişkin bilgi edinme olanağı sağlaması açısından özellikle önemlidir. Bu bilim dalının uzmanları olan arkeologlar, alet, eşya ve yapı kalıntılarını inceleyerek, eski insanların nasıl yaşadıklarını anlayabilirler.

Arkeologlar çalışmalarını çoğunlukla eskiden insanların yaşadığı varsayılan yerleşimleri gün yüzüne çıkararak yürütürler. Yıkılan bir kentin üstüne yenisi yapıldığından, eski kentler genellikle toprağın altında kalır ve üst üste kurulan yerleşmelerin mimari (özellikle kerpiç) yıkıntıları zamanla bir tepe oluşturur. Bu tür tepeler ülkemizde höyük, Yunanistan'da "Magula", Yakındoğu'da "Tell", İran'da "Teppe" olarak adlandırılır.

Ülkemizdeki Alacahöyük ve Çatalhöyük gibi eski yerleşmeler birer höyüktür.Ancak her arkeolojik buluntu yeri bir höyük değildir. Mağaralar, düz yerleşme yerleri, antik kentler de arkeolojinin araştırma alanları arasında yer alır.

Tarihöncesi arkeolojisi yazının ortaya çıkmasından önceki dönemleri inceler. Bu incelemede kazılar çok büyük bir dikkatle yürütülür. Tarihöncesi dönemden günümüze kalan çanak çömlek parçaları, taş aletler, mimari kalıntılar ya da organik kalıntılar çok önem taşımaktadır.
hkmt

Kullanıcı avatarı
Üyemiz
Üyemiz

Re: Arkeoloji

Mesajgönderen chem » 30.01.08, 23:38

Şimdi başlıbaşına bilim değildir demişsinde(belkide sen demedin alıntıdır) bu bölümün Türkiye'de anabilim olarak İstanbul üniversitesi gibi bir yerde okutuluyor ki diğer üniversitelerdede var .Bunun yanı sıra anabilim dallarıda bulunmakta.

Prehistorya Anabilim Dalı

Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı

Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı

Şayet bu başlıbaşına bir bilim dalı değilse neden yurt içi ve dışında böyle okutuluyor?

Bide bu yazının kaynağı neresi merak ediyorum.

Eğer senin yazınsa neye dayanarak yazdın ?

Resim

''Işık ışıktır görene, ışıktan köre ne !''

chem

Kullanıcı avatarı
Halkın Admini
Halkın Admini

Burç: Akrep

Mesajgönderen hkmt » 31.01.08, 14:55

hkmt yazdı:Kazıbilim; Yunanca arkheos (eski) ve logos (bilim) kelimelerinin birleştirilmesiyle türetilmiş bir kelimedir ve "eskinin bilimi" anlamını taşır. Sıkça yapılan yanlışla "kazıbilim" demek değildir. Kazı arkeolojinin en önemli bilgi toplama yöntemlerinden biridir ancak başlı başına bir bilim kesinlikle değildir. Arkeolojiyi tanımlarken öncelikle bu ayrımı iyi yapmak gerekir.

Dostum eleştiri yapacaksan yazının tamamını bir bütün olarak parcalamadan okuman lazım(tabi okuyorsan yazılanları)Orada arkeolojinin anlamını verirken kazı kelimesininde muhteviyatında bulunmadığını,kazının arkeolojide önemli bir yer tuttuğunu ama sadece kazının bir bilim olmayacağı yönde bir anlatım var.Yani sen al kazma,küreği eline,bas çapanın beline eee ben bilim yapıyorum.Ulan öyle sallam paça bilim mi olur? Demek istiyor yani yazı.Alıntıyı vikipediden yaptım.Ama aynı hatayla bi daha yazılarıma sacma supuk eleştiriler yaparsan külahları değişiriz CHEM efendi...Sadece OKU!!!

NOT:Koyu harflerle yazılan cümleyi bir bütün olarak parcalamadan oku
hkmt

Kullanıcı avatarı
Üyemiz
Üyemiz

Mesajgönderen chem » 31.01.08, 18:33

Dostum HKMT ben sana eleştiri yapmadım sadece orda bilim değildir kısmına takıldım yazıyı 2-3 sefer okudum demekki anlayamamışım .

Ben dikkat ettiysen eleştiri anlamında sana direk yöneltmedim soruyu eğer öyleyse nerden buldun yazıyı dedim ki öyle değilmiş ayrıntılı anlatım için saol ;)

Resim

''Işık ışıktır görene, ışıktan köre ne !''

chem

Kullanıcı avatarı
Halkın Admini
Halkın Admini

Burç: Akrep

Mesajgönderen hkmt » 01.02.08, 15:23

ulan chem bi tek seni özledim gerisi yalan...cık gel chem yanıma vallaha çok özledim apo'da gelsin toplanın gelin uleyn işte...
hkmt

Kullanıcı avatarı
Üyemiz
Üyemiz

Mesajgönderen aRcHeR.09 » 17.02.08, 13:01

hkmt yazdı:ulan chem bi tek seni özledim gerisi yalan...cık gel chem yanıma vallaha çok özledim apo'da gelsin toplanın gelin uleyn işte...

:napim: :alkis: :alkis:
Arkadaş Sevgisi işte bu
Dünyanın Gölgelenen Rüyasında..
--------------------------------------------------------------------------------------
aRcHeR.09

--------------------------------------------------------------------------------------

KaĞaN
aRcHeR.09

Kullanıcı avatarı
Koca Reis

Burç: İkizler